Vi får allt fler uppgifter på vårt bord. Arbetsbelastningen bland de som har jobbet kvar ökar i takt med att varslen ökar.
Vi får allt fler uppgifter på vårt bord. Arbetsbelastningen bland de som har jobbet kvar ökar i takt med att varslen ökar.
Foto: Scanpix

Facket varnar för ny sjukskrivningsvåg

Med varslen ökar trycket på de som har jobbet kvar. Två av tre upplevde en större arbetsbörda förra året. Nu varnar facket för en ny sjukskrivningsvåg – likt den som kom efter 90-talskrisen. 

I takt med att uppsägningarna haglar upplever allt större andel av de som har jobbet kvar en ökad arbetsbelastning. Randstads Workmonitor, en rapport som fyra gånger om året tar tempen på arbetslivet i 32 länder världen över, visar att två av tre anser att deras arbetsbörda har ökat under 2012. Högst på svenskarnas önskelista inför 2013 är enligt samma undersökning en bättre balans mellan arbete och fritid.

Det ökade trycket på svenska arbetsplatser är något som Carola Löfstrand, arbetsmiljöansvarig fackförbundet Vision, kan bekräfta.

– Vi har sett den här förändringen tydligt under de senaste åren. Människor inom offentlig sektor är särskilt utsatta. Stora varsel på en ort leder till mindre skatteunderlag, vilket betyder mindre pengar i budgeten för offentlig verksamhet. Samtidigt ökar ofta behovet av försörjningsstöd, vilket gör att samma verksamheter som får mindre pengar också får mer att göra. Då borde politikerna ta arbetsgivaransvaret och prioritera en rimlig bemanning.

Konsekvensen syns inte direkt, utan kan börja märkas först efter några år. Löfstrand drar paralleller till nerdragningarna på 90-talet. Försäkringskassans statistik visar att sjuktalen då sköt i höjden i början av 2000-talet – flera år efter att de största varslen lades. 

Ett eller två år kan man stå ut med det nya pressade tempot, sedan orkar man inte mer.

Hon varnar också för att den tyngre arbetsbördan inte blir lättare då ekonomin går upp igen, utan snarare normaliseras.

– Då har politikerna vant sig vid en viss budgetnivå. Vi har ju inte sett någon direkt återställning efter nerdragningarna på 90-talet.

Samtidigt visar Randstads Workmonitor att allt fler svenskar trivs på sin arbetsplats – något som kan tyckas gå stick i stäv med trenden att arbetsbördan ökar. Men Cecilia Mannheiner, District Manager på Randstad menar att de två trenderna kan höra ihop.

– I ordet "trivs" kan man lägga in att det är tryggt, och tryggheten väger tyngre än nya utmaningar just nu. Undersökningen visar ju också att en ansenligt andel människor är rädda att förlora sina jobb.

Den prickade linjen visar sjuktalen, den heldragna arbeslöshetssiffran. Källa: Försäkringskassan.

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Yogaläraren: Så kan yoga göra dig bättre på jobbet

Yogaläraren: Så kan yoga göra dig bättre på jobbet

Vi rör på oss för lite samtidigt som vi är för dåliga på att återhämta oss. Det menar yogaläraren Sara Hoy, som skrivit en forskningsbaserad bok i ämnet.

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har allt för många människor idag felaktiga inställningar på sina datorskärmar.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Fler artiklar inom Hälsa