Kom förberedd till löneförhandlingen, råder Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter.
Kom förberedd till löneförhandlingen, råder Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter.

Förberedelser nyckeln till bra löneförhandling

Varför känns det så otroligt jobbigt att löneförhandla? Och vad kan jag göra åt saken? Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter svarar.

Fråga: Om några veckor ska jag löneförhandla igen, vilket jag inte ser fram emot. Det känns som ett viktigt samtal med stor risk att göra fel. Vad är det som gör att jag, och många jag pratat med, tycker det är så jobbigt att förhandla om lönen, och vad kan jag göra för att lätta på trycket?
Angelica

Svar: Ja, nu är det löneförhandlingstider och många våndas. Det finns flera förklaringar till varför vi tycker det är jobbigt att löneförhandla.

För det första sker det inte så ofta, och är därför inget vi vänjer oss vid. För det andra är det lite tabu i vår kultur att prata om pengar, men ju mer du gör det, desto mindre dramatiskt kommer det att kännas.

Prata med dina vänner om lön och fråga hur de löneförhandlar. Ni kan också öva på förhandlingssituationen tillsammans, som ett rollspel där en låtsas vara chef.

En annan psykologisk aspekt som kan försvåra löneförhandlingen är att ju mer nervösa vi är inför den, desto mer brukar vi skjuta upp förberedelserna. En del struntar i dem helt och tänker att de nog kommer på något bra i stunden, men så är sällan fallet.

Förberedelser är otroligt viktigt för en lyckad löneförhandling, så ta tag i saken redan nu. Skriv en lång lista på stora och små saker du gjort bra under året, vilka mål du har uppfyllt, och hur du utvecklats sedan senaste löneförhandlingen eller utvecklingssamtalet. Utifrån listan kan du med fördel välja tre huvudargument som du vässar och gör så konkreta du bara kan.

Säg alltså inte att du är ”bra på ditt jobb”, det är för vagt. Berätta istället exakt vad du tillför din arbetsgivare, och sälj in dig själv lite mer än du brukar.

Det är också viktigt att veta ungefär vad andra i samma yrke och bransch tjänar. Att vara osäker på vad som är en rimlig lön är inget bra utgångsläge.

Stärk självförtroendet och förhandlingsläget genom att kolla lönestatistik på nätet och fråga ditt fackförbund. Våga också fråga vänner och kollegor vad de tjänar, men respektera om folk inte vill svara.

Slutligen, att sätta en peng på sig själv kan också trigga känslor av värdelöshet, som kanske kommer från tidigare situationer i livet. Fundera i sådana fall på var känslan kommer från och vad den handlar om egentligen.

Alltså, gräv lite djupare inom dig själv istället för att bara avfärda själva löneförhandlingen som ”jobbig”.

Lycka till!

Lön

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Lön

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Vårens lönesamtal närmar sig med stormsteg och Metrojobb har tagit hjälp av Susanne Rönnkvist Ahmadi på Hubspot för att få de bästa tipsen.

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Slut på pengar, begränsad lönepott och jämförelser med vad andra tjänar. Chefens argument för varför du inte ska få högre lön är många.

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

8 kneg som gör dig rik i Asien Lönen högst i de mest jämställda yrkena Fattiga tillreder snabbmaten för småsmulor – läkarna tjänar miljoner på att...

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Fredrik började på McDonald’s som 16-åring. Jobbar kvar efter 22 år. Timlönen i dag: 109 kronor.

Fler artiklar inom Lön