Fundera på vad som får dig att vilja jobba så mycket, uppmuntrar karriärcoachen Nina Jansdotter.
Fundera på vad som får dig att vilja jobba så mycket, uppmuntrar karriärcoachen Nina Jansdotter.
Foto: TT

Så undviker du att bli arbetsnarkoman

Min vän anklagar mig för att vara arbetsnarkoman. Vad ska jag göra? Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter svarar.

Fråga: Jag har alltid jobbat otroligt mycket och förra veckan anklagade en av mina bästa vänner mig för att vara arbetsnarkoman och inte bry mig om annat än mitt jobb. Det sved ordentligt. Jag gillar att jobba hårt och åstadkomma mer än andra men jag vill inte att jobbet ska betyda allt. Jag börjar också känna mig sliten av att alltid prestera på topp. Vad ska jag göra?
"
Sofia"

Svar: Fint att du är villig att utvecklas och lära nytt, det är en bra grund att stå på. Först råder jag dig att fundera över vad det egentligen är som driver dig.

Är det verkligen så himla kul att gå till jobbet? Eller drivs du av att bevisa något inför andra, att du genom jobbet presterar dig till ett värde som du inte känner att du har annars?

Du behöver inte ha dålig självkänsla, men det kan handla om det i grunden. Att du alltid fått mer uppskattning för sådant som du gör istället för dig som person, vilket gör att du lägger ner mycket kraft på att vara bäst.

Fundera lite över detta, för det är viktigt att vara klar över din värderingar och drivkrafter om du vill försöka förändra något i livet.

Det är också viktigt att bli mer medveten om dina gränser. Börja lyssna mer på din kropp så du kan sätta stopp innan du går över gränsen för vad som är ett sunt arbetstempo. Att träna något kroppsterapeutiskt som till exempel yoga kan hjälpa.

Vem säger förresten att den som jobbar flest timmar är effektivast? Hitta tid när du inte är uppkopplad och tillgänglig. För att få goda idéer och tänka utanför boxen behöver man slappna av lite ibland också, tänk på det.

Om du har ett jobb du älskar, men som tenderar ta över ditt liv, behöver du boka in roliga saker på din fritid. På så sätt kan du förhindra känslan av att det bara är roligt när du jobbar. Uppenbarligen har du vänner som vill umgås, så se till att odla de relationerna.

Öka även din medvetenhet om riskerna med ditt beteende. Vad kan hända om fortsätter att jobba extremt mycket? Du kanske inte är villig att betala hur högt pris som helst för jobbet när allt kommer till kritan.

Titta också på hur andra gör. Det finns människor som presterar utan att jobba dygnet runt. Ha dem som förebild. Jämför sedan med någon som kanske jobbat sönder både sig själv och sina relationer. Fundera sedan över vilken väg som verkar mest lockande och hitta din egen strategi.

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har allt för många människor idag felaktiga inställningar på sina datorskärmar.

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Enligt ergonomen Richard Hagman slarvar vi med användningen av våra höjbara skrivbord och vi vet inte heller hur vi använder dem rätt.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Fler artiklar inom Hälsa