Leo Sjökvist, 23, och Zandra Grandin, 24, sommarjobbarför ett eventföretag. Under en tre veckors lång promotionturné delar de ut gratis glass  – ett tacksamt jobb i gårdagens solgass på Medborgarplatsen i Stockholm. ”Vi stårute i solen, träffar glada människor, och ger dem dessutom glass. Det är hur bra som helst”, säger Zandra.

Så undviker du att bli lurad i sommar

Samtalen om sommarjobb började strömma in till fackets hjälptelefon redan i maj.
– Det blir allt vanligare att arbetsgivare kräver gratis provjobb av de unga. Det är väldigt hård konkurrens om sommarjobben, och det vet arbetsgivarna och utnyttjar på det här sättet, säger LO:s ungdomssekreterare Sandra Viktor.

Enligt henne förekommer – särskilt i privat tjänste- och servicesektor - att arbetsgivare begär upp till en veckas gratisjobb för att "testa av" om den unga personen duger för jobbet. Det ska man inte gå med på, tycker hon.
– Det är att utnyttja ungdomarna. Och de arbetsgivare som gör så här slarvar dessutom ofta med ob-ersättning, sjuklön och annat också.

Den som jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal slipper normalt de här problemen, men det är även viktigt att skaffa ett skriftligt avtal med arbetsgivaren.
– Vår rekommendation är absolut att man så snabbt som möjligt ska få ett anställningsbevis, som säger anställningens längd, lön, huvudsakliga arbetsuppgifter, och gärna ett schema över arbetstiden, säger Johan Bengtsson, projektledare för TCO:s "Sommarjobbsexperten".

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Fler artiklar inom Söka jobb