Snart kan gymnasieelever ta studenten som fullfjädrade chaufförer.
Foto: Foto: Scanpix

18-åringar kan få köra buss och taxi

Publ. 2010-04-26 13:10
 
 

Snart kan du läsa till buss- eller taxiförare på  gymnasiet. Regeringen har föreslagit en sänkning av åldersgränsen för yrkeschaufförer.
– Det är nödvändigt, säger VD för Svensk Kollektivtrafik.


I dag måste du vara 21 år gammal för att få köra buss eller taxi. Men det vill regeringen ändra på. I det förslag som lämnats in till riksdagen på måndagen föreslås en sänkning av åldern till 18 år, men då krävs att föraren gått en speciell yrkesutbildning på gymnasienivå.

På intresseorganisationen Svensk Kollektivtrafik jublar man åt beslutet. Snittåldern på busschaufförer är 58 år och med en yrkesutbildning blir det lättare att locka ungdomar.

– I dag är det svårt, men framförallt i framtiden kommer det finnas en rekryteringsutmaning. Det här beslutet är nödvändigt, säger Charlotte Wäreborn Schultz, VD för Svensk Kollektivtrafik.

Unga förare är överrepresenterade i olycksstatistiken, men Charlotte Wäreborn Schulz är inte orolig för resenärernas säkerhet.

– Det kommer att vara sammanknutet med en utbildning och vi kommer kunna trycka på om vilka krav som behövs för att klara den.

Så de här unga förarna kommer att vara lika bra som äldre yrkeschaufförer?
– Ja, absolut.

Så säger Arbetsförmedlingen
Bussförare
Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass räknas bussförare ha goda möjligheter till jobb de närmsta tio åren. Däremot flaggar man för att fler blivit arbetslösa och att antalet lediga tjänster minskat det senaste året.

Taxiförare
För taxiförare är arbetsmarknaden inte fullt så god, med medelgoda möjligheter till att få jobb de närmaste 10 åren. Även här har antalet arbetslösa ökat det senaste året.
 
 
Tomas Lundin

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Fler artiklar inom Söka jobb