Lina Thomsgård, 32, har 1 500 kontakter.
Foto: Foto: Lotta Imberg

Bli vän med en nysare

Uppd. 2010-04-08 09:43
 
 
Mer på metrojobb.se
 

Boosta karriären – bli vän med en nysare. Folk som har ett stort kontaktnät sprider det du vill på bred front när de ”nyser”.

När någon nyser sprids bacillerna. I jobblivet är det just sådana personer du ska bli vän med. Folk som har ett stort kontaktnät och därför sprider sina ”virus” på bred front när de nyser.

En nysare kan vara en populär bloggare, en twittrare med många följare, en aktiv Facebookare eller kanske en politiker eller journalist som har en pigg fanskara på nätet.

Att känna en nysare har många fördelar. Inför jobbintervjun kan du få hjälp att komma i kontakt med någon som jobbar på det företaget för att få tillgång till nyttig information om klädkod eller lönenivå. Du kan också använda nysarens kontakter som testarena om du har en ny idé eller ett projekt som du vill ha snabb respons på. Eller om du vill driva opinion förstås.
– Bilda powerteam med några stycken och puffa intensivt fram varandra. Det kan ibland vara lättare att sälja in och marknadsföra andra än sig själv, fast träna på det senare också, säger karriärcoachen Nina Jansdotter.

Lina Thomsgård, 32, är en typisk nysare. Hon har 1 500 kontakter på Facebook, Twitter och MySpace.
– Jag länkar ofta till debattartiklar och inspirerande intervjuer, uppmuntrar bra projekt och tipsar om saker jag själv gillar – och ber om tips och input från andra. Mycket av det handlar om feminism, jobb och orättvisor. Kunskap utmanar folk att bilda sig en uppfattning, att se skevheter, engagera sig och agera, säger Lina Thomsgård.

4 tips – så blir du vän med en nysare

1. Följ nysaren. Följ personen noga för att se tonen, intresseriktningen samt vilka andra som följer nysaren.

2. Bekanta dig. Att börja bekanta sig kan vara så enkelt att du gör tummen upp på Facebook, retweetar på Facebook eller svarar på frågor som nysaren slänger ut om olika saker. Eller länka till hans eller hennes blogginlägg.

3. Kontakta. Kontakta gärna och fråga om du kan hjälpa till med något eftersom du har liknande frågor. Att man ger och vill bidra med något är ett bra sätt att inleda en relation med någon som redan har ett starkt namn på nätet. Efter ett tag kommer nysaren att känna igen ditt namn och då kan det vara läge att be om hjälp själv.

4. Stalka inte. Undvik dock att mejlbomba personen. Om du framstår som extremt som skickar mängder av frågor och bilder kan du framstå som en stalker.

 
Caroline Engvall

Nätverka

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nätverka

5 jobbiga mingelsituationer – och hur du tar dig ur dem

5 jobbiga mingelsituationer – och hur du tar dig ur dem

Angela Ahola, doktor i psykologi och författare till boken ”Konsten att göra intryck”, kommer med sina bästa mingeltips.

6 tips: Så får du dina kollegor att gilla dig

6 tips: Så får du dina kollegor att gilla dig

Är du ny på jobbet? Det kan ibland vara lite svårt att komma in i gänget. Här är sex tips på vad du kan göra.

Kontakter viktigast för att hitta ett nytt jobb

Kontakter viktigast för att hitta ett nytt jobb

Så anställde man Mellan andra och tredje kvartalet i år gjordes 403 000 anställningar, via extern rekrytering.

3 steg: Så kommer du ihåg namnen på dem du hälsat på

3 steg: Så kommer du ihåg namnen på dem du hälsat på

3 enkla tips till dig som är ny på jobbet. Såhär kommer du ihåg namnet på den du hälsat på

Fler artiklar inom Nätverka