F-kassan: Jobbigare vara kvinna än man

Uppd. 2010-01-20 17:44
 
 
 

Tre dagar friskare blev varje svensk 2009. Men nu tror Försäkringskassan att botten av den frisktrend som pågått under 2000-talet är nådd.

Ohälsotalet har minskat sedan 2003 och sjönk förra året med nästan 13 procent, men under 2010 tar den trenden slut.

– Genom att runt 20 000 personer utförsäkras i år tror vi att vi har nått botten, sen kommer det att gå upp och ned, säger Bertil Thorslund, analytiker på Försäkringskassan.

2009 blev drygt 22 000 personer sjukpensionärer, året innan nästan 36 000. Men enligt  analytikern är det attityder och inte regler som har påverkat mest.

– På det personliga planet har det tidigare funnits en inställning att det blir bättre om jag är sjukskriven ett tag, utan att man tar tag i problemen. I dag finns en politisk enighet om att de regler som funnits inte varit bra och det har påverkat opinionen.

En annan bidragande orsak till det sjunkande ohälsotalet är att förtidspensionärer fyller 65 år och då går över till ålderspension. När det som nu är stora kullar i pensionsålder gör det att ohälsotalet går ner.

Kvinnorna är som alltid kraftigt överrepresenterade i ohälsotalet. Det förklarar Thorslund med att det helt enkelt är jobbigare att vara kvinna.

– Vi brukar använda begreppet "livslast" och den är tyngre för kvinnor än för män. En kvinna kan till exempel både behöva ta hand om sina egna gamla föräldrar och sin mans gamla föräldrar.

Det högre sjuktalet är alltså ett jämställdhetsproblem. Däremot ser Bertil Thorslund en trend bland yngre människor som han tror kommer att jämna ut livslasten och ohälsotalet.

Tomas Lundin

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Yogaläraren: Så kan yoga göra dig bättre på jobbet

Yogaläraren: Så kan yoga göra dig bättre på jobbet

Vi rör på oss för lite samtidigt som vi är för dåliga på att återhämta oss. Det menar yogaläraren Sara Hoy, som skrivit en forskningsbaserad bok i ämnet.

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har allt för många människor idag felaktiga inställningar på sina datorskärmar.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Fler artiklar inom Hälsa