Kim Jüllig Sedvall valde sjuksköterskeprogrammet för att det ger så många valmöjligheter. 

Sjuksköterska – yrket som kan ta dig överallt

Publ. 2008-10-26 19:13
 
 

Sjuksköterskeprogrammet är en av landets största utbildningar. Kim Jüllig Sedvall valde utbildningen för att den ger så många möjligheter.

– Det man börjar jobba med behöver man inte göra tills man pensionerar sig. Det finns många möjligheter till vidareutbildning, man kan forska eller jobba utomlands. Dessutom jobbar man med människor på ett naturligt sätt, det passar mig bra, säger Kim, som går tredje terminen av sex, säger hon.

Hon studerar på Röda Korsets högskola i Stockholm som har runt 500 studenter. Högskolan har bara utbildningar inom sjuksköterskeyrket och har satsat mycket på internationalisering, bara Handelshögskolan i Stockholm har större andel studenter som deltar i utbyten. Det var den internationella inriktningen som fick Kim att välja lärosätet.
– Jag ska faktiskt åka till Indien och göra praktik i en månad i vår. Nu har jag precis läst en kurs i global hälsa, om hälsotillståndet i världen och hälsorisker i olika länder. Jag är väldigt intresserad av det, jag är engagerad i ett projekt om global hälsa inom Röda Korset, berättar Kim Jüllig Sedvall.

Hon har därför funderingar på att vidareutbilda sig inom tropikmedicin, men det finns också andra specialiseringar som lockar.
– Tanken från början var att jag gärna ville specialisera mig inom psykiatri eller barn och ungdom, kanske kombinera det och jobba med barnpsykiatri. Det finns vidareutbildningar som inte är så långa, mellan en termin och två år, så man kan välja flera specialiseringar.

Ungefär hälften av Kims kurskamrater har redan jobbat inom vården på ett eller annat sätt. Det har inte hon, däremot har hon åkt med Röda Korset till Filipinerna och arbetat med gatubarn i två månader.
– Jag tror att det kan vara bra om man jobbat i vården tidigare, men man klarar sig annars också eftersom vi har så mycket praktik, nästan hälften av utbildningen, berättar Kim.

Bra länkar

Vårdförbundet organiserar sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor
http://www.vardforbundet.se/

Karolinska institutet i Solna har 17 olika högskoleutbildningar inom vård och medicin
http://www.ki.se

Ett internationellt nätverk för sjuksköterskestudenter
http://www.icn.ch/ns/ns_home.htm

Det finns också en hel del KY-utbildningar inom vård och hälsa
http://www.ky.se
 

 

En arbetsmarknad i balans

 
 

Drygt 13 000 personer går på sjuksköterskeutbildningen. Medianåldern på studenterna när de börjar utbildningen är 23 år och 86 procent av studenterna är kvinnor.

Sjuksköterskeprogrammet är treårigt och finns på 26 högskolor i landet. Det finns även en treårig utbildning till röntgensjuk­sköterska på nio högskolor.

Efter att ha arbetat som sjuksköterska i minst ett år kan du gå specialist- sjuksköterske­programmet med inriktning på till exempel barn- och ung­doms­vård, ambulanssjukvård eller intensivvård.

En annan påbyggnadsvariant är barnmorskeutbildningen som är 1,5 år och finns på 12 lärosäten.

I dag är arbetsmarknaden för sjuksköterskor i balans, medan det är brist på specialistsjuksköterskor. Om några år kommer det troligen att finnas en brist på sjuksköterskor också.

Genomsnittslönen för sjuksköterskor är 25 600 kronor och för specialist­sjuksköterskor 27 900
kronor.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Fler artiklar inom Söka jobb