Trendigt att vara stressad – men få är det på riktigt

Publ. 2008-06-25 22:41
 
 
Foto: Ola Gustafsson
 
Tiden rusar hundrameterslopp mot semestermålet. De flesta pratar om stress, press, suckar och stönar. Men är vi egentligen så stressade som vi verkar? Nej, hävdar danska forskare, det handlar om ­pre­stige.

Enligt danske management­konsulten Henning Korsbæk Frandsen handlar det inte om stress utan om att verka viktig på jobbet.
– Många människor säger att de är stressade bara för att de har mycket att göra. Det har blivit ett modeord. På så sätt intalar man både sig själv och andra att man är mycket involverad och att man är en viktig del i processen, säger han till nättidningen Business.dk.

Enligt honom är det bara två eller tre av tio som säger att de är stressade som verkligen är det.
– Många människor har en vokabulär som borde uppgraderas till 2000-talet. Tillfällig överbelastning eller vantrivsel på jobbet är vanliga symtom som alla är stressade av men som har helt olika orsaker och helt olika lösningar. Stress är ett abstrakt ord och räcker inte till för att beskriva en människas problematik, säger coachen Fredrik Alm.

Han anser att många känner stress i onödan.
– Många blir frustrerade av att känna att de är stressade utan att veta vad som stressar eftersom de inte kan göra något åt det. Hur lätt vore det att få den maträtt du önskar om du bara sa att du ville ha mat på restaurangen?
– Det bästa vore om vi kunde ändra beteende och sluta säga ”jag är stressad” och i stället börja säga ”jag är stressad på grund av det här och nu ska jag göra någonting åt det” – och sedan göra något åt det. Det enda som kan lösa upp stress är handlingar som motverkar och upplöser den, säger Fredrik Alm.

Checklista – varva ner

Känn efter
Känn efter om du säger att du är stressad för att du är det eller för att skapa gemenskap.

Ta reda på orsaken

Beror din jobbångest på verklig stress, ta reda på vad det är. Garanterat inte samma sak som stressar kollegan.

Förändra
Gör något åt det!

 
Caroline Engvall

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Yogaläraren: Så kan yoga göra dig bättre på jobbet

Yogaläraren: Så kan yoga göra dig bättre på jobbet

Vi rör på oss för lite samtidigt som vi är för dåliga på att återhämta oss. Det menar yogaläraren Sara Hoy, som skrivit en forskningsbaserad bok i ämnet.

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har allt för många människor idag felaktiga inställningar på sina datorskärmar.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Fler artiklar inom Hälsa