Henrik Widström har slutat skjuta upp sina tråkiga arbetsuppgifter. 
Foto: Foto: Henry Lundholm

Bota skjuta-upp-sjukan

Uppd. 2007-11-14 23:01
 
 

Att få saker gjorda kan ibland kännas som den svåraste sak i världen.

Tråkiga arbetsuppgifter förvandlas lätt till surdegar som det går åt mycket tid och energi att våndas över. Men lugn, det finns bot även mot svåra fall av ”skjuta-upp-sjukan”.
– Gör listor. När man får ner alla sina måsten på papper slipper man ha dem i huvudet. Ett annat knep är att bunta ihop allt som känns tråkigt och göra det på en och samma gång. Genom att bunta ihop alla tråkiga arbetsuppgifter blir du mentalt inställd på att ha tråkigt och du känner dig duktig och kan unna dig en belöning när allt är avklarat, säger Nina Strandberg som driver företaget Iordning.

Rita Emmett, som skrivit boken ”Gör det nu – förhalarens, uppskjutarens och den senfärdiges handbok”, tipsar om att sätta upp inspirerande lappar på kontoret med budskap som ”Gör jobbet klart!” eller att ha en lapp i plånboken med orden ”Sträva efter det förstklassiga, inte det perfekta”.
– Ibland är det inte själva uppgiften vi gruvar oss för, det är bara så svårt att komma i gång. Pröva att ställa klockan och jobba oavbrutet och koncentrerat i en timme med en arbetsuppgift du länge har skjutit upp, säger hon.

Ett annat sätt att sluta skjuta upp saker och ting är, enligt Rita Emmett, att genomskåda sina egna undanflykter och fundera på varför man väljer att skjuta upp saker och ting, exempelvis att man jobbar planlöst eller surfar på nätet för att slippa ta tag i en ansträngande arbetsuppgift.

Fem tecken på att du lider av "Skjuta-upp-sjukan"

1. Betalningspåminnelser har blivit mer regel än undantag när räkningarna blir för sent eller inte alls betalda. Vill det sig illa blir kronofogden inblandad.

2. Tiden räcker aldrig till för det som du verkligen vill göra och du upplever att du aldrig ”hinner
i kapp” med dina arbetsuppgifter.

3. Din omgivning blir drabbad i form av missade deadlines, brutna löften och sena ankomster.

4. Du är ständigt stressad och irriterad. Du känner dig överväldigad på grund av alla trasiga saker som aldrig lagas och högar av papper som inte gås igenom.

5. Du surfar och läser bloggar lite väl länge, lite väl ofta, innan du verkligen sätter i gång. Små tidstjuvar som gör att du på sikt sackar efter och hamnar i tidsnöd.

 

Så tog Henrik kontroll över sin arbetsdag

STRUKTUR. Genom att schemalägga tråkiga arbetsuppgifter fick Henrik kontroll på sitt arbete.
Henrik Widström arbetar på IT-konsultmäklarföretaget Ework. Han började strukturera sin tillvaro mer för ett halvår sedan – och har nu slutat skjuta upp saker och ting på jobbet.

Han har bättre kontroll på sina arbetsdagar, har lättare att fokusera på rätt saker och är bättre förberedd sedan han började få saker gjorda.
– Jag började med att samla all min karriärmässiga och privata planering i en och samma elektroniska agenda. Jag började också schemalägga även de arbetsuppgifter som är rutinuppgifter och inte alltid särskilt roliga, exempelvis administration.
– Genom att schemalägga de arbetsuppgifterna ser jag till att de verkligen blir gjorda, säger Henrik Widström.

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Linus Löfgren på Avtal24 svarar på en läsarfråga och reder ut vad som egentligen gäller vid tjänstledighet.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

6 tecken på att din chef är narcissist

6 tecken på att din chef är narcissist

Har en chef eller kollega som är karismatisk och charmig ena stunden och riktigt obehaglig nästa?

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Fler artiklar inom På jobbet