Alamy
Alamy

Borde inte rekryteraren ringa efter intervjun?

Hör det inte till allmän hyfs att ringa upp en person som varit på intervju? Och vad ska jag göra om chefen blundar för mobbing på arbetsplatsen? Metrojobbs HR-expert Annika Ahnlund, som även driver HR-bloggen, svarar. 

Fråga: Jag blev kallad till anställningsintervju hos en arbetsgivare jag gärna vill jobba för. De mejlade därefter att jag inte fick jobbet, men hör det inte till allmän hyfs med ett telefonsamtal och en liten motivering till varför?
"Sofia"

Svar:
Jag är den första att beklaga detta bemötande och förstår verkligen din irritation. Har du kommit så långt i rekryteringsprocessen som till intervju ska du självklart kunna förvänta dig en muntlig förklaring till varför du inte gick vidare denna gång.

De allra flesta rekryterare och HR-ansvariga lever också upp till denna grundläggande devis. Men tyvärr förekommer brister, särskilt vad gäller chefer för mindre företag som saknar professionellt stöd av en HR-avdelning samt hos vissa oseriösa rekryteringsföretag. Det handlar egentligen bara om okunskap och tidspress.

Så jag tycker absolut att du ska ta modet till dig att själv ringa upp och ödmjukt fråga vad det var som gjorde att du inte fick tjänsten. Många utnyttjar denna möjlighet att skaffa sig nyttiga insikter inför framtida jobbsökarprocesser. Lycka till!


Fråga: På min arbetsplats har vi mycket konflikter och en kollega blir mer eller mindre mobbad. Vår chef vågar inte ta itu med detta utan sopar problemen under mattan. Vad ska vi göra?

"Annelie"

Svar: Er chef kommer inte ifrån sitt arbetsmiljöansvar, varav förebyggande av psykosocial ohälsa är en mycket viktig del. Här gäller förstås att "stämma i bäcken" och lyfta fram konflikterna i stället för att sopa dem under mattan. Särskilt mobbning kräver ett snabbt agerande!

Ofta saknar chefen själv kunskap i att hantera dessa svåra frågor. Då måste hen enligt arbetsmiljölagen ta hjälp av HR eller extern expertis, till exempel företagshälsovården.

På varje arbetsplats ska det också finnas en särskild handlingsplan för kränkande särbehandling (mobbning) – med tydliga rutiner för hur man som chef ska agera på ett tidigt stadium.

Om ni inte får gehör hos chefen själv ska ni i första hand vända er till ett skyddsombud, därefter HR eller ledningen. I sista hand måste ni kontakta Arbetsmiljöverket – innan problemen eskalerar och resulterar i psykiskt lidande och långa sjukskrivningar.

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Linus Löfgren på Avtal24 svarar på en läsarfråga och reder ut vad som egentligen gäller vid tjänstledighet.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

6 tecken på att din chef är narcissist

6 tecken på att din chef är narcissist

Har en chef eller kollega som är karismatisk och charmig ena stunden och riktigt obehaglig nästa?

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Fler artiklar inom På jobbet