Varför är det sånt fokus på att sälja in sig själv i jobbsammanhang? Det undrar en läsare.
Varför är det sånt fokus på att sälja in sig själv i jobbsammanhang? Det undrar en läsare.
Foto: Alamy

Bästa säljaren får jobbet - men ska det inte vara bästa kandidaten?

Varför är det sådant fokus på att sälja sig själv i jobbsammanhang? Är det verkligen okej att fråga om alkoholvanor på en jobbintervju? Metrojobbs HR-expert Annika Ahnlund, som även driver HRbloggen.se, svarar.

Fråga: Under en jobbintervju fick jag frågan: ”Hur är ditt hälsotillstånd?” De ville även veta mina alkoholvanor. Nu undrar jag: Får man verkligen fråga sånt? Och vad ska man egentligen svara?
Margareta

Svar:
Tyvärr förekommer denna typ av väldigt personliga intervjufrågor kring hälsa – liksom om planer på familjebildning, fackligt engagemang och dylikt.

Självklart ligger det i arbetsgivarens intresse att anställa fullt friska personer, som kan prestera fullt ut och som de inte riskerar att behöva betala sjukpenning och rehabilitering för. Men generellt kan sägas att du inte behöver svara på denna typ av frågor – om de inte är av faktisk relevans för jobbet.

Vissa arbetsgivare, till exempel brandförsvar eller förskolor,  har förstås på grund av arbetets karaktär rätt att kräva hälsotest eller utdrag ur belastningsregistret. För övriga arbetsgivare krockar sådana krav lätt med Diskrimineringslagens grunder kring kön, ålder och funktionsnedsättning.

Det finns visserligen belägg för att det krävs en viss grundkondition för att orka med ens ett skrivbordsjobb. Men personligen tycker jag att du bör ställa dig själv frågan om du ens vill jobba för ett företag med denna människosyn?


Fråga: Jag har på sistone läst flera tips om att söka jobb. Allt verkar handla om att sälja sig själv så mycket som möjligt – inte om lämplighet för arbetet. Hur tänker rekryterarna här egentligen?
Per

Svar:
Jag håller med dig om att det gått lite hysteri i detta. Självklart är det din kompetens för jobbet som ska räknas – vilket också är fallet med en kompetent rekryterare vid rodret. Han eller hon ska bland annat se till att du matchar den kravprofil som tagits fram i samråd med ansvarig chef.

Men i den hårda konkurrens om jobben som råder får arbetsgivare ofta hundratals ansökningar till en och samma tjänst. Därför räcker det inte längre med en traditionell meritförteckning. För att sticka ut ur mängden vid urvalet gäller det att du lyfter fram dina fördelar jämfört med övriga sökanden.

Därför krävs det numera ett så kallat funktionsbaserat CV. Det vill säga att du berättar om dina styrkor och vad du konkret uträttat under dina tidigare anställningar. Det finns gott om tips och cv-mallar för detta om du söker på nätet. Tänk också på att din ansökan och ditt CV bör anpassas och ha relevans för just den tjänst du söker.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Fler artiklar inom Söka jobb