Statsminister Stefan Löfven hoppas nu att fler länder ska ansluta sig till Global Deal.
Statsminister Stefan Löfven hoppas nu att fler länder ska ansluta sig till Global Deal.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Löfven startar globalt samarbete för en tryggare arbetsmarknad

Under onsdagen lanserar stadsminister Stefan Löfven Global Deal. Kampanjen är menad att engagera länder, men även bolag och organisationer, till att skapa bättre villkor på världens arbetsmarknader.

– Många inser att om den globala ekonomin ska vara till fördel för alla måste vi ha en annan ordning och mycket bättre social dialog, säger Löfven till TT inför lanseringen.

Enligt regeringens hemsida syftar Global Deal till att sprida en modell, liknande den svenska, för samarbete på den globala arbetsmarknaden. Genom att länder och organisationer skriver på ett slags avtal ska de också förbinda sig till att arbeta mer mot de rekommendationer som den internationella arbetsorganisationen ILO satt upp. Regeringen beskriver det som ett långsiktigt projekt men som även kräver politiskt engagemang och handling på kort sikt.

Enligt regeringen behövs Global Deal bland annat för att förbättra arbetsvillkor och rättigheter världen över. Kampanjen syftar till att ge kvinnor och män lika rättigheter på arbetsmarknaden och stärka rättigheter för migrantarbetare för att förhindra att de utnyttjas. Stefan Löfven trycker på det faktum att både företag och arbetare tjänar på att verka i en värd med tryga arbetsförhållanden utan exempelvis strejker.

Enligt TT sker lanseringen i FN:s högkvarter i New York under dagen och närvarar gör bland annat kronprinsessan Victoria och Kanadas premiärminister Justin Trudeau.
– Det här är en väldigt bra start. Det här är början på en process i vilken det gäller att samla fler och fler aktörer som vill vara med, säger Stefan Löfven till TT.

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

Salong betong-Danne: ”Jag lever i ett konstant misslyckande”

Salong betong-Danne: ”Jag lever i ett konstant misslyckande”

I Metrojobbs Misslyckandepodden berättar Daniel Beijner om resan med Salong Betong och varför han aldrig känner sig framgångsrik.

Kapten Röd kämpade för att nå drömjobbet:

Kapten Röd kämpade för att nå drömjobbet: "Du måste vara din egen eldsjäl"

Innan kändisarna blev kändisar hade de helt vanliga jobb. I Metrojobbs nya serie "Mitt nya jobb" berättar de om sina erfarenheter.

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

IT-branschens snabba utverklinginnebär att det snabbt växer fram nya yrkesroller på arbetsmarknaden och bristen på rätt kompetens blir stor.

Fler artiklar inom Nyheter