Enligt retorikexperten Elaine Eksvärd är något av det jobbigaste vi vet att konfrontera andra människor.
Enligt retorikexperten Elaine Eksvärd är något av det jobbigaste vi vet att konfrontera andra människor.
Foto: Jesper Anhede.

Elaine Eksvärd tipsar: Så bemöter du din kollegas rasistiska uttalanden

Har du någon gång suttit på ett möte där en kollega sagt något riktigt opassande? Och har du någon gång velat öppna munnen och konfrontera kollegan – men utan att våga? Enligt retorikexperten Elaine Eksvärd är konfrontationer något av det jobbigaste vi svenskar vet.

– Att ta konflikter är inte att bråka, det är att lösa. Jag tror att Sverige är det enda landet i världen där vi tänker att konflikter är till för att bråka. Det blir så mycket bättre om vi säger vad vi tycker inför de som gör fel, annars står vi bara i skuggan, säger Elaine Eksvärd.
Hon har skrivit boken ”Vi måste prata: Lätta lösningar på svåra samtal” och föreläser om retorik och kommunikation.

LÄS MER: 5 saker chefer gör som får de bästa medarbetarna att säga upp sig

Hur ska du då göra om du sitter där vid mötesbordet bland dina kollegor och en av dem, vi kan kalla honom Erik, plötsligt yttrar något som kanske känns rasistiskt eller sexistiskt? Enligt Elaine Eksvärd handlar det i grund och botten om att våga ge Erik kritik, vilket många tycker är svårt.
– Du ska aldrig säga ”Du är rasistisk”. Istället ska du säga ”Det du sa nu är rasistiskt”. Det är viktigt att särskilja sak från person. Utgå aldrig från att personen menar något illa och tänk att Erik kommer ha glädje av att höra det du säger, säger Elaine Eksvärd.

Istället för att börja kritisera kollegan Erik som person kan du prova att säga: ”Du menar säkert inget illa och det passar inte dig att säga en sådan sak.” De flesta tycker att det är jobbigt att ta emot negativ kritik, därför är det viktigt att du tänker på hur du kritiserar.
– Om man får höra att det man sagt är dåligt, och inte att man själv är dålig, blir det mycket lättare att ta kritiken.

LÄS MER: 5 karaktärsdrag: Så känner du igen en dålig chef

Att samla tillräckligt med mod för att våga säga emot en kollega som uttrycker sig rasistiskt framför en hel grupp kan vara svårt, men enligt Elaine Eksvärd är det inget måste att konfrontera Erik direkt. Det kan snarare vara bättre att räkna baklänges från tio och ta en stund, till och med några dagar, åt att tänka över vad du vill säga.
– När vi blir arga och upprörda är det viktigt att vi tar lite tid till att andas. Låt affekten gå förbi, det gör ingenting att du tar upp det efter mötet. Tillfället är inte förbi, det är aldrig för sent att säga ”Du, jag har tänkt på det du sa och jag tycker inte att det är okej”.

Om du tror att din andra kollega, vi kan kalla henne Sara, kan ha känt sig träffad av det som Erik sade är det viktigt att du visar för Sara att du inte heller tycker att det var okej. Det gör du inte genom att sitta tyst och vänta till efter mötet med att säga till Sara ”Det som Erik sade var verkligen inte okej”.
– Det är inte samma sak som att stå upp för någon annan. Det handlar om att visa civilkurage, det blir jättekonstigt om alla är tysta eftersom det blir som ett tyst medhåll. Och eftersom du själv inte blev drabbad så är det lättare att prata utan att hamna i affekt, säger Elaine Eksvärd.

LÄS MER: Fem personer berättar: Så sadlade vi om i karriären

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Linus Löfgren på Avtal24 svarar på en läsarfråga och reder ut vad som egentligen gäller vid tjänstledighet.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

6 tecken på att din chef är narcissist

6 tecken på att din chef är narcissist

Har en chef eller kollega som är karismatisk och charmig ena stunden och riktigt obehaglig nästa?

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Fler artiklar inom På jobbet