Håll igång cirkulationen i kroppen hela dagen genom att ställa dig upp och göra några enkla stretchövningar ibland.
Håll igång cirkulationen i kroppen hela dagen genom att ställa dig upp och göra några enkla stretchövningar ibland.
Foto: Unsplash

9 enkla övningar för bättre ergonomi på jobbet

Ta mötet under en promenad i stället för instängda i ett rum, gör knäböj vid skrivbordet eller stretcha nacken efter lunchen. Enligt Dan Gustafsson, vd på Pausit och som jobbar med ergonomi på jobbet, kan några minuter varje dag göra stor skillnad för din hälsa både nu och i framtiden.

Växla mellan att stå och att sitta
Byt arbetsställning ofta vid ditt skrivbord, stå på tå eller sträck ut dig på golvet om du kan. Att växla position ökar cirkulationen och ämnesomsättningen och kan dessutom göra dig mer fokuserad.

Håll igång cirkulationen
Ta ett varv i korridoren eller gör några knäböj – då blir du piggare och orkar mer.

Stretcha kroppen
Om du har ett stillasittande arbete ska du stretcha nacke och axlar med jämna mellanrum. Tänk också på att sänka axlarna och slappna av för att undvika värk och spänningshuvudvärk.

LÄS MER: Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Dra nytta av vardagsmotionen
Ta trapporna när det finns möjlighet, ta en promenad till jobbet eller hoppa av bussen en hållplats tidigare och gå sista biten.

Gör en andningsövning
Känner du dig stressad? Att fokusera på andningen en kortare stund gör att stressnivån sjunker. Sätt dig ner med rak rygg. Räkna ner från 200 till 0. Om du blir avbruten eller kommer av dig börjar du om från början tills att du kan genomföra övningen oavbrutet.

Planera dina pauser
Ett pausprogram i datorn talar om för dig när det är dags att röra på dig. Om du inte har tillgång till ett pausprogram kan du sätta ett alarm på din telefon med jämna mellanrum som talar om för dig när det är dags. Ta dig tid att göra 3-4 korta övningstillfällen per dag.

LÄS MER: Är du orolig över att din kollega har alkoholproblem? Så hjälper du!

Ha ett rörligt möte
Ska du ha ett kortare jobbmöte? Kombinera det med en promenad! Promenadmöten leder till ökad kreativitet eftersom kroppen tänker bättre i rörelse. Dessutom ger du kroppen en chans till återhämtning och får motion på köpet.

Slappna av innan hemgång
Har du svårt att stänga av jobbet på kvällarna? Gör en avslappningsövning innan du går hem. Spänn axlarna genom att dra upp dem mot huvudet. Spänn hårt så att det känns ordentligt, slappna sedan av och känn skillnaden. Fortsätt med andra kroppsdelar som armar, käkar och ansikte. 

Ge dig själv bra förutsättningar
Skapa de förutsättningar som du behöver för att jobba bra. Se till att du har tillräckligt bra ljus och att ljudnivån inte är för hög.

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Yogaläraren: Så kan yoga göra dig bättre på jobbet

Yogaläraren: Så kan yoga göra dig bättre på jobbet

Vi rör på oss för lite samtidigt som vi är för dåliga på att återhämta oss. Det menar yogaläraren Sara Hoy, som skrivit en forskningsbaserad bok i ämnet.

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har allt för många människor idag felaktiga inställningar på sina datorskärmar.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Fler artiklar inom Hälsa